mari berngomong


Anyone can teach me Bahasa Indonesia ngak??

Aduhh..pusing sih.. Ok i had to give some presentation in Indonesian accent because theres a whole group of them coming to the HQ and i had to gives training..ok i will write this entry with indonesians starting NOW to train myself..

Eke butuh pertolongan sih. (pengaruh sinetron Cinta Indah)

Gimana ya mau ngomong dengan fluent skali ya ( Indonesians suka campur2 English words).presentation=presentasi..So boleh belasah))

Kapan lo suma mau datang ke sini?

Aku sudah mencoba gunain Skype 4.0. bagus bangat sih..mudah..video pn bagus ngetop..

Oh mau ceritain kisah jaman dolu2..Tika eke masih di bangku persekolahan yaitu di universitas sering juga deh aku ngomong indoneshia sama temen2..Diketuai oleh Nita natayal..Unik kali namanya bukan. Kami sering nambah perkataan IN dibelakang tiap pkataan..jadinya seperti indon sejati gituk..tapi kalo ngomomg dikhalayak ramai..malu terus..jadinya perangai itu dalam gebar sahaja..mksudnya di blok kami tinggal itu. Tambahan pula lebih banyak air liur dan anak tekak diguna pakai untuk ngomong indonesia..sakit terus..Rame juga studen Indonesia di universitas saya..comel2 dan ganteng2 amat. jadi pilihan cewek2 dan cowok malaysia. Pakaiannya lain dikit..

Dulu eke gilakan juga pilem Ada Apa Dengan Cinta..Sampainya jadi lagu cinta eke hingga kini. Sewaktu itu eke di SMU(ade ke kt Malaysia .SMK la). Eke sama temen seperjuangan eke suka bangat sih.

Eke rasa eke boleh ngomong indonesia nih..banyak juga nonton sinetron. lepas ini nonton banyak lagi ya..Padahal presentasi hanya 5 hari sahaja.. Gila gampang.Apa itu gampang? Gue hentam saja..

sedih aja

sedih aja

p/s : Org Indonnya kalo nyanyi boleh pula lancar bahasa melayu..tapi napa kalo ngomong tukar terus? Bayangkan saja anda sedang menyanyi..jadinya kita tiada perbezaan bahasa. huhuh

p/p/s: Foreigners lebih mudah belajar dalam bahasa indon kerana ianya lebih simple banding B.malaysia.. Saya setuju juga sbb Indon byk adaptasi dari Inggeris

p/p/p/s : fafa ngajak aku ke bandung bulan 6 ini..tapi tidak jadi mungkin..Yus mau ke Bali..jumpa Ketut ke apa..Famous suda selepas di mention dalam novel Eat,Pray,Love by Elizabeth Gilbert. Direbiu lagi dalam Oprah.

credit the photo to : here

5 responses to this post.

  1. Eheh. Berani bangat ya disebut2 nita natayal.. Hehe.

    Reply

  2. gampang itu maksudnya MUDAH ya neng. kalau mau belajar bahasa indonesia, bagusnya ya duduk ama makcik cleaner. pasti ngetop,ahaha

    Reply

  3. @ain : Berani la dong ain..dia mana mungkin dia bacain blog eke.Ahh namanya juga itu..bangga sih aku mention.

    @azie : Bagus bangat sih ngomongan kamu.Gampang pun ngerti. Iyaa akanku gaul dgn mkcik kleaner ama bibik ama kontraktur ama segala. waduh gawat sih

    Reply

  4. Posted by syue on December 1, 2010 at 8:44 am

    idup bibik nasi ayam plus tempe!nyummy!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: