Bandung – in a wrap


from CARI forum:

Salam,
Baru balik bandung semalam..memang best n thanks to all forumers yang respon pertanyaan i..Pegi 3 org female
Sedikit summary perjalanan utk sharing

Day 1: Touch down bandung around 12pm..nak singgah Gasibu tapi macam dah lewat je..Terus ke Hotel Ardellia( terima kasih Bella)..naik taxi kat situ dia charge rp40k..rasa macam mahal tp nak cepat..Sampai hotel, nak bayar teksi, xda duit kecil, bagi 50k, dia cakap xda baki..Sedekah je la 10k..Lepas solat semua, terjah FO Riau and FO Dago naik angkut.Best la naik angkut.. I mmg xkisah, dahla murah rp1000-3000 je seorang. Naik Angkutan rute Kalapa-Dago. Lunch kat RiauJunction foodcourt makan nasi lengkong, mee koclok n nasi timbel kot..murah je dalam 10k-15k seorang.The best find is Belgian Waffle Durian..sedapppp gileeeeerrr…Terbayang2 lg kesedapan. Mlmnya ke  FO DSE, murah la berbanding other FO..i beli 1 baju je sini..then beli simcard 3 and XL utk call malaysia.makan kt Simpang Raya dalam rp100k utk 3 org.Sampai hotel dah pukul 9 ++.

Day 2: Pukul 8 naik angkut pergi pasar Baru rute Cicadas-Elang. Jumpa sorang tante keja lawfirm dalam angkut borak2 dia cakap bargain habis2. telekung dalam rp15k je..(i xjumpa pun harga ni). Siap bagi namecard kalau ade ape2 hal. Sampai PB,beli blouse cantik rp40k..telekung kt Toko laris..guna nama kak aina..Borong kain kat D’fashion and Citra. Jumpa french lace yang cantik n murah kat Citra..Rasanya D’fashion mahal la..Beli favours utk wedding coin pouch rp3000 satu.Beli beg kat lantai 6 pasar baru, murah banget..(compare to FO). makan kat Pa Chi met n kedai depan PCM.Murah makan 3org rp40k. Tambah Ikan Gurame Bakar rp32k. keluar PB pkul 5, balik hotel ambik teksi Gemah Ripah, xsanggup naik angkut sebab barang rampasan banyak. Solat semua..nak keluar hujan pulak..receptionist Hotel Ardellia call taxi (igt nak naik angkut je tp hujan lebat)..nak pergi paris Van java tapi jalan banjir sikit(kata driver taxi)..nak makan kat D’Cost tp letrik xda..mmg gelap la jalan tu..Akhirnya pegi Chi Walk je sebab ada letrik kat situ..Beli J.Co, makan kat resto Chiwalk n pegi pasaraya Yogya sebab my sister nak beli Kicap bangao n Indomee kt maid dia..Balik hotel 9++ naik taxi dalam rp25k

Day 3 : Guna supir dari Bella-Nanang.. pergi TP, nak juga entree fee rp11k for indonesian(cakap dari jambi) tapi kantoi sebab my sister terkial2 kira duit.haha. beli strawberry kt atas TP rp10k je..(Sebelum tu nanang dah pesan jgn beli apa2 tp terjebak jugak.katanya strawberry tu dicelup gula)..patutla manis semacam. Xturun kawah domas pun. pegi kebun strawberry, pegi kg. Daun.. pastu hujan lebat gila..terpaksa balik..singgah beli alpukat tepi jalan.Sampai bandar, nak withdraw duit tapi xaktifkan dari malaysia so problemm sangat..buang masa..I xtau kena activatekan…dulu pergi brunei asik guna CC je. lg satu kenapa officer CIMB niaga cakap sistem belum ada utk cardholders CIMB malaysia..malas nak argue panjang(tp diorang mmg nice)..Pergi Rumah tas, mahal jugak rasanya, pergi Diaz..my fren beli luggage, pergi Toko 3. jeans levis mmg murah..Pergi Riau Stock Mall (ni highly recommended)..Sangat2 murah..beli jeans BEBE rp190k je..beli ole2 kartika sari.Check in orange Homes (terima kasih kak Aina)..memang best sini (suka bilik dia bau enak)cuma jauh la sikit dari town. keluar balik pergi Rogers Spa. malas nk tanya rate spa lain lagi dah.. rp155k utk massage n lulur 1.5 jam.. balik hotel nanang hantar..

Day 4 : Flight 6.15 pagi..sedih xdpt shopping lg..hehe

rasa nak pergi lg..Tunggu tiket murah. greatest bargain-french lace and jeans. nanti pergi nak discard FO, Riau Stock mall je i rasa best..pasar Baru mmg xhabis pusing wpun 1 hari..Alun-alun nak pergi nanti..batagor riri xdapat rasa..Indonesian food mmg best!!

2 responses to this post.

  1. Posted by zam on March 16, 2010 at 8:07 am

    salam..
    Hi.. read thru ur bandung trip..quire interesting since i’m planning to Bandung next month with family..
    hope to hv some tip on place for makan2 and shoping.. ths

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: