halal outlet in Malaysia


Just to share of what i found on halal jakim website recently..

Yang ada sijil halal-KFC, Kenny Rogers, Starbucks, Coffee bean

Tak tak ada sijil halal YET- Big Apple, Jco, Johnny Restaurant, Manhattan Fish market

1. Aduan :

Adakah KEnny Roagers mendapat sijil Halal dari pihak Jakim?begitu juga dgn Big Apple@Donut J Co?

Tarikh Aduan :27/04/2009 – 00:53:42

Jawapan :

Salam, Kenny Rogers dibawah syarikat Berjaya telah mempunyai sijil halal sejak Jakim lagi hingga sekarang ini. Untuk Big Apple@Donut J Co, mereka masih belum mempunyai sijil halal dari Jakim mahupun HDC. Sekian Terima Kasih

2. Aduan :

Assalamualaikum. just nak bertanya. di sinio ada kekeliruan dalam jawapan daripada aduan pengguna dalam web tuan. saya telah terbaca 1 aduan mengenai status sijil halal Starbuck.

ada jawapan di page yg lain, jawapan nya telah mendapat sijil halal jakim, tapi bila terbaca page yg lain plak, kata dah dapat sijil pengesahan.
Tarikh Aduan :26/04/2009 – 13:21:12

Jawapan :Waalaikumsalam.. untuk sijil halal Starbuck, mereka telah memperoleh sijil halal dr HDC. Sila rujuk pada direktori halal (hdcgolbal.com)untuk pengesahan dgn lebih lanjut.

3. Aduan :

Assalamualaikum
Saya nak bertanya, adakah “JOHNNY’S RESTAURANT” disahkan HALAL 100% oleh Jakim, baik makanan dan juga minumanya.
Ini kerana saya telah menyemak statusnya disini namun rekod tidak ditemui, malah saya pernah nampak restoran ini memaparkan status HALAL, jadi adakah sijil HALAL telah luput ataupun memang mereka tidak pernah memohon sijil HALAL.
Rata-rata pengujung adalah Masyarakat Islam, dan jika ada logo HALAL walhal tidak HALAL maka ini telah dianggap menipu serta tidak sensitif terhadap masyarakat ISLAM.
Sekian, terima kasih

Tarikh Aduan :

14/04/2009 – 15:49:50

Jawapan :

Waalaikumsalam.. Terima kasih kerana bertanya. Johhny’s rest tidak pernah memohon halal dari JAKIM/HDC. Ternyata sijil halal yg dikeluarkan adalah datang dari badan islam yg kita tidak pernah iktiraf.Harap pengguna Islam tidak terpedaya dengan logo Halal restoran tersebut. Sekian Terima Kasih

source:  http://www.halal.gov.my/aduan_siar.php

6 responses to this post.

  1. Pejai ada baca sijil hala starbuck tp Pejai kata, kalo franchise, setiap kedai diorg kena mohon sijil masing2. bukan mintak satu kongsi semua franchise. that’s why ramai org nk apply kot. & ramai yg amik kesempatan dengan logo halal yg x diiktiraf. Kalo diorg tulis No pork, no lard je pun, berduyun org Islam dtg makan.

    Reply

  2. sorry, typing error. That’s why x ramai org apply..

    Reply

  3. Posted by nughol on May 4, 2010 at 3:29 am

    yah true zue..ni aku ttinggal penerangan dr Jakim yg ckp yg induk mmg ada halal.tp premise kena apply individually..

    Salam, Cafe yang tuan nyatakan merupakan pemegang sijil pengesahan halal JAKIM yang sah. Namun, pihak tuan perlu pastikan premis tersebut mempamerkan sijil pengesahan halal JAKIM di premis bagi memastikan premis tersebut sudah mendapat pengesahan halal.JAKIM memberi pengesahan halal berdasarkan alamat premis dan bukan keseluruhan. Namun begitu, cafe Starbucks dan Coffee Bean di Malaysia secara amnya merupakan pemegang sijil halal yang sah. Terima kasih

    Reply

  4. good info, salam

    Reply

  5. Posted by abe on March 26, 2011 at 7:40 am

    Pls JAKIM update selalu halal atau tidak halal. Atau lebih baik senaraikan shaja dalam media massa.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: