Archive for January, 2011

Alhamdulillah..syukur dan seronok

Theres gotta be more to life.. Dulu masa tengah kecewa and think that was the end of the world, i wouldnt expect i could recover..like..ever. But now, ahamdulillah. Allah is great, put trust in Him and He’s never far away. Kita je selalu tinggalkanNya.

So, terlalu banyak hikmah that i learnt. To jot down here tak approriate and terlalu banyak, mashaAllah… Dulu hati taknak terima langsung orang cakap semua ni ada hikmah..this is for the best of me, Allah loves me, …etc..How jahat is our heart kan. One thing lagi i learnt that we must fooled our heart sebab dia selalu tipu kita..Jangan ikut sangat and always comfort them by saying everything fine..Ok mmg terpengaruh cerita 3 idiots, but it helps me a lot..

Semalam ada meeting about one particular plan yang excite me the most. Semoga Allah izinkan, inshaAllah. And also the same night I khatam Quran. Alhamdulillah syukur sangat2 sebab recite sorang2 lambat plus kadang2 pemalas dan ada mood jahat. Im so happy that im using my mom’s favorite Quran for the khatam.What a beautiful malam jumaat. Im going to remember 27 january 2011 for the longest time, inshaAllah.

ps: Im getting heavier..I gain 2kg..My food crave has come back since i think i can control it from October 2010. Why did you ever came?

Advertisements

And Then You

I really love this song by Greg Laswell, i just have to shout it here..ehe…

Bridal Showers!!!

Greatest surah in Al Quran

Top 10 most beautiful Surahs:

1. Surah Faatiha prevents the anger of your Rabb

2. Surah Yasin prevents the thirst (aridness) of Qiyamah

3. Surah Dukhaan prevents the terror of Qiyamah

4. Surah Waaqiah prevents poverty

5. Surah Mulk prevents the punishment of the grave

6. Surah Kauthar prevents the antagonizing of the opponent

7. Surah Kafiroon prevents disbelief at the time of death

8. Surah Ikhlaas prevents hypocrisy

9. Surah Falaq prevents jealousy

10. Surah Naas prevents the whispering of shaitaan!

This below list is the 7 most fadilah surah in Al Quran based on Hadis Sahih. Wallahualam

SURAH AL-KAHFI (surah yang ke-18-mengandungi 110 ayat)
Daripada Umar berkata: Nabi saw telah bersabda:
Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat”

SURAH AS-SAJDAH (surah yang ke-32-mengandungi 30 ayat)
Dan diriwayatkan imam Ahmad daripada jabir berkata:“Adalah Nabi SAW tidak tidur hingga dibaca surah As- Sajdah dan Al-Mulk”

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
Sesiapa membaca Surah As-Sajdah, pahalanya seperti orang yang solat menepati malam al-Qadar dan dikuatkan keIslamannya, tauhidnya serta mendapat ilmu yang benar.

SURAH YAASIN (surah yang ke-36-mengandungi 83 ayat)
Daripada Ma’qil ! Ibni Yasar berkata:
“Al-Baqarah adalah rangka Al-Quran diturunkan setiap satu ayat dengan disertakan 80 Malaikat dan Ayat Kursi khususnya diturunkan khas dari di bawah Arsy Allah swt yang tersusun di dalam surah Al-Baqarah. dan surah yaasin itu, adalah jantung hati Al-Quran”.

SURAH AD-DUKHAN (surah yang ke-44-mengandungi 59 ayat)
Daripada abi Hurairah r.a. berkata :nabi saw telah bersabda:
“Sesiapa yang membaca surah Ad-dukhan pada waktu malam, maka esoknya 70,000 malaikat akan meminta ampun baginya”.

SURAH AL-WAQIAH (surah yang ke56-mengandungi 96 ayat)
Rasulullah saw bersabda:
” Bacalah surah Al-Waqiah. Sesiapa yang membacanya tidak akan menjadi miskin selama-lamanya”

SURAH AL-MULK(surah yang ke-67-mengandungi 30 ayat)
Daripada Ibnu Abbas r.a berkata:
“Bacalah surah al-Mulk dan ajarkanlah kepada ahli keluarga kamu dan semua anak kamu dan juga kepada anak-anakmu yang belum baligh di rumahmu dan jiran tetanggamu, sesungguhnya yang menyelamatkan dan berdebat di hari kiamat di hadapan Allah swt memohon ampun kepada pembacanya supaya Allah swt menyelamatkan dia daripada api neraka dan pembacanya juga selamat dari siksaan kubur!”
Dan Nabi saw bersabda:
“saya suka kalau surah ini ada dalam hati tiap insan dari umatku”.

SURAH AL-HASYR(surah yang ke-59-mengandungi 24 ayat)
Nabi saw bersabda:
“Barangsiapa yang membaca 3 ayat terakhir surah al-Hasyr maka Allah swt mewakilkan 70 malaikat berselawat atasnya hingga petang. Begitu juga waktu petang dan jika dia meninggal pada hari itu, ia dikira mati syahid”

At least ada surah untuk kita amalkan kan.. untuk fadilat tertentu. Semuanya ditangan Allah.InshaAllah.Sekadar berkongsi.

Source and source

Dimana hati ku?

“Carilah hatimu sewaktu membaca al-Qur’an, jika kau tidak temui, maka carilah hatimu ketika mengerjakan solat…Seandainya tidak temui juga, carilah hatimu ketika duduk tafakur mengingati mati, jika tetap gagal menemuinya…berdoalah kepada Allah, pintalah hati yang baru…” – Imam Ghazali

This is is a great quote that is so true and which comes this great article

Sesungguhnya hati itu milik Allah. Carilah hatimu, ketenanganmu, kesungguhanmu, juga keikhlasanmu dalam setiap amalmu. Kerana hati ini miliknya, dan hanya dia yang mengetahui isinya. Pohonlah padanya agar dilembutkan hati untuk merasai ketakutan azab-azabnya. Pohonlah diberi kefahaman dan penghayatan tika membaca ayat-ayatnya. Pohonlah diberi ketenangan dalam menjalani hidup seharian sebagai hambaNya. Pohonlah diberi keikhlasan dalam setiap amalan kita. Jika tak berjaya juga, pohonlah padanya agar dikurniakan hati yang baru, kerana hati yang kita miliki saat ini mungkin bukan yang terbaik untuk kita..

This is a good ‘dua that we can practice to streghtens the hati so that it will always be true.

I watch Indian movie the other day, which is 3idiots, it says ” Our heart are fool, tell them about it”

🙂 Happy Monday


A week wrap.

I went to JB last 8th January of my last 3-in-a-row outstation to south but this time i need to go to Singapore. Sleep over at Umie’s place kat Ulu Tiram then Saturday morning off to Singapore by colleagues car. Then i sleep over at Atuk Ucu’s place kat Bakar Batu..They are really nice to me, bring me jalan2..hehe. Then on Sunday morning i had a photoshoot-so-called with Faiz, assist by E and Shikin Lab. It was an impromptu plan i had on FB with Faiz. Always wanted him to photographed me since i’ve been seeing his work on FB. He has a really good hands on editing.

So off we go to kebun istana. he ask me to wear white kurung. I dont have an all-white kurung(strangely) so i mixed match with anything white i have. The results…voila!

prasasti seni

i love this so much

soft makeup added

I love it to the maxx..People keep on asking me what is the purpose of the photoshoot. Its actually suka-suka since i have this plan dgn Faiz for so long, then baru ni ada peluang. Plus macam broken hearted shoot..haha. Its like..I move on..Its a great therapy for me, as to end all the misery i had encountered. Alhamdulillah

The weather was so nice. Its after the rain, we went to kebun istana and danga bay for the beach shoot. E suggest to shoot at Rumah hantu nabila ape tah.Ada la urban leegend.but then i had no guts..haha. I dont want to cari pasal..Seeing the rumah from a far pun dah lain..We went lunch at Kacang Pol Plaza Larkin since faiz never ate it..

I went back to KL the same day on 5.30pm. Its a great trip, indeed. Oh i stopped by at kak long’s place(still). Shes so nice to me. I might never want to forget her.

ps: Dudes cheat on fine, smart, beautiful woman to get with someone less classy. So Sad.

2011.

Assalamualaikum.

Happy 4th day of 2011. You are getting old, planet earth…

New year starts good..dengan cuti 3 hari..wahaha sape nak kasik..My life is ok now..alhamdulillah. Im catching up with my old schoolmates to kenduris. Banyak kenduri sekarang. Sometimes i cant believe im 25?? Dengan sort of perangai mcmni i think im 22. And come to think about it, beforehand i said im ready for marriage life..but actually am i? ready means you are well prepared for the phase, bukan ready to commit after reach the phase. I had a lot of thinking..

Im missing the bigger picture.

Syukur ya Allah. I now nak lebih sensible.inshaAllah.

bowlinging

steamboating

otw to batu pahat

ini si perantin