Umrah checklist


Assalamualaikum.

I need to create one for my ease…Dulu pergi Bandung beriye ye..Patut pergi umrah pun adelah juga. Ok im gonna do it..inshaAllah..

ps: online tak jumpa pun..ok im gonna help others newbie(first timer) dalam meng-create this checklist. The checklist comprises of mental and physical preparation, checklist and itinerary (if applicable). This needs deadline..Say..tomorrow? cuba cuba.

pps: another 10 days??ya Allah …..permudahkanlah urusanku

ppps: Pakteh Tapah telah pergi menemui Ilahi semalam jam 12.40 pagi di Hospital Ipoh. Inalillah Hiwainnailaihiroji”un. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang yang dikasihiNya. Amin. Balik semalam with ayah n Abg Yoi. Its good to see all relatives….I love my families.truly.

UPDATE 23/2/2012 : Because i saw many search term for this, here’s the link for it

https://nughol.wordpress.com/2011/03/30/important-itemthing-s-for-umrah/

https://nughol.wordpress.com/2011/03/07/a-complete-mess/

* kat makkah ubat-ubatan sangat mahal, so sgt recommend untuk bawak sendiri.

* Lip balm pun sangat penting. As well as lotion. Boleh juga beli kat sana.

* Dah mention on above link tapi nak cakap juga, bawak spray air untuk wuduk, sejadah, buat purdah untuk perempuan untuk senang masuk Raudhah di Madinah, also juga sebagai penutup muka supaya tak kena debu kat Makkah (sebab time tu tengah construction bangunan sgt banyak). Sekarang ni tak tahulah.

* Untuk update terkini tentang keadaan Makkah, kindly visit this blog http://manzlie-makkah.blogspot.com/. Penulis tinggal di makkah dan bekerja di hotel berhadapan masjidil haram.

*Dekat Madinah cuaca sejuk…saya suka sangat. kalau tak tahan sejuk, maybe boleh spare sweater. Pls ask the travel agent.

* Banyakkan habiskan masa di masjid. Untuk beli-belah mungkin boleh peruntukkan sehari dua on intervals lepas breakfast ke zohor.

* Banyakkan tahu sejarah atau significant sesuatu cara ibadah. Eg : tawaf, saie, tahalul dll sebab melalui cara itu, kita lebih menghayati dan terkesan melalui ibadah kita. inshaAllah. Boleh refer buku or blog2. nak explain tapi terlalu details tapi menarik. Juga amik tahu ganjaran sesuatu ibadah di tanah suci. Bukanlah lakukan sesuatu hanya utk pahala, memang untuk cari redhaAllah tapi jika tau info tersebut buatkan kita dahaga kan pahala, nak kejar pahala untuk bekalan di mashar dan akhirat , nak kejar rahmat yang ada di tanah suci. Jangan lepaskan peluang. Mana tahu itu kunjungan terakhir. Selalulah berasa sikit dalam buat ibadah. bak kata ustaz kat tv9 tu, jangan berkira sangat dalam bab ibadah.

Ok jumpa buku yg saya baca tu..here

Kredit to this blog post

Yes saya beli buku ni dari adik perempuan yg jual on foot ke kedai makan kat Prima Saujana Kajang. Dia jual Rm10 je rasanya. Suka sangat time tu. Suka cara dia nak cari duit mcamtu..Tak delah minta sedekah je. Oh kat Makkah kalau boleh xperlu bagi sedekah kat budak kecik bangsa afrika tu sebab kebanyakan is tak betul.. Bagi je kat pencuci/cleaner dalam masjid.

Selamat menjalani ibadah umrah. Semoga Allah swt menerima segala amalan baik kamu semua, inshaAllah. Saya berharap dapat pergi tahun depan buat umrah ziarah Istanbul kalau ada rezeki lebih…kalau tak, saya simpan duit untuk haji🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: