Important item/thing (s) for umrah


Ok i already enlist the item to bring tapi ada additional yang penting. Note to self juga kalau ada rezeki pergi lagi

1. Sprayer for wudu’

This is super penting sebab tempat wudu and toilet sangatlah jauh for both Masjid Nabawi and Masjidil Haram. So anyone yang memang nak iktikaf lama dalam masjid and slalu wudu batal of terkentut ke apa..this is sangat penting! Ambil wudu’ pun ikut yang wajib sahaja that is muka, tangan ke siku, kepala dan kaki.

2. Sejadah

Dulu i thought tak perlulah bawak sejadah sbb Masjid sebesar Nabawi n Haram mesti banyak sejadah..turns out…jangan fikir mcmtu sebab kt sana, mana2 je pun orang solat and tak semestinya dapat tempat kt area sejadah. Sebab orang terlalu ramai and kadang2 kena solat dekat walkway je. So bawalah sejadah yang boleh muat beg yang nak bawak mana2 je tu.

3. Quran

Takperlu bawak rasanya sebab kt Masjid ada banyakk sgt. Hanya bawak tafsir sebab mana ada tafsir melayu kt dalam masjid kan..One more thing, wakaf Quran utk letak dalam Masjid nabawi/Haram adalah benda paling baik sekali, inshaAllah. Kalau ada sesiapa yg ke umrah, pesan wakaf Quran is the best sebab inshaAllah pahala tak akan putus, orang sentiasa akan baca kt situ. Tapi kena beli yang betul2 punya, harga around 45-50 Riyal sebab kalau yang bukan edisi Madinah/Makkah, dia akan reject and kasi sedekah kt orang instead of the Quran stay inside masjid.

4. PJ’s/nighties

Takperlu bawak baju tidur sebab mmg akan tidur dengan jubah punya. That what happens to me lah. Lepas isyak baru dinner then mmg penat nak tidur je. Mostly tak mandi pun sebab kt masjid since 2pm sampai 8.30pm. Then blah blah, tidur around 10-11pm depend on what activities nak buat. Then for my schedule around 2-3am bangun to masjid. Rasa sayang nak tidur di Tanah Haram sebab bukan selalu nak datang kan. Lain lah im so kaya, maybe tiap 3 bulan nak datang..:p

ps: Waktu dalam ihram lah paling banyak dugaan ber-umrah. Semua pantang larang 13 kena jaga. Sounds macam senang kan tapi..kalau Allah nak duga..macam-macam boleh berlaku. As for me, takpernah2 gatal kepala, time tu lah nak garu kepala, then my maksu punya softlan tumpah and bau harum mak aih, then i nak pick plants kt hotel lah, pastu ada najis burung terkena beg lah (nak tawaf kena suci dr najis), then dugaan nak terbatal wuduk(farting) masa tawaf lah, tersentuh kulit dgn org masa tawaf. Masa umrah aurat jaga betul2..sekarang ni??

One response to this post.

  1. I think everything said was actually very logical. However, consider this, suppose you were to write a awesome title?

    I mean, I don’t want to tell you how to run your
    blog, however suppose you added a post title that makes people want more?

    I mean Important item/thing (s) for umrah | Nughol’s say is a little vanilla.
    You ought to peek at Yahoo’s front page and see how they create news headlines to grab people to open the links.
    You might try adding a video or a picture or two to grab people interested
    about what you’ve written. In my opinion, it might bring your website a little
    livelier.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: