Archive for April, 2011

We used to stand so tall

aren’t we??humpphh..(laughing at myself)

I bump into a photogs fb status.. Actually the one i booked for the xjd wedding. Strangely kan my OP and OV that i choose yg baik2 belaka..Not lah meant to say ada org tak baik..means…u can see la diorg ni more onto these..

Sentiasa berbaik sangka dgn Allah. Setiap ketentuan barangkali satu rahmat kepada kita. Syukur Allah.

This is the same words that my OV giving me via text masa i cancel the booking and ask for refunds. Sentiasa sangka baik dgn Allah..I always remember that…Anything that happen IS for a reason and jgn domba/ckp Allah buat ni kenapa..sebab apa n everything. Redha..walaupun itu perkara yang susah utk buat tapi mohonlah pertolongan dariNya dan sangka baik Allah buat adalah yg terbaik utk kita.

Im in Brunei actually..ada kerja. Earlier masa dalam flight i read this book..Kisah Anbia.its a bout semua 25 rasul yg wajib tahu and i was reading part Nabi Nuh..I was moved and tears start pouring while reading this line

Allah berfirman:

“Coretlah namanya(anak nabi Nuh) dari daftar keluargamu. Hanya mereka yg telah menerima dakwahmu, mengikut jalanmu dan beriman pada-Ku, dapat engkau masukkan dan golongkan ke dalam barisan keluargamu yang telah aku janjikan perlindungannya dan terjamin keselamatan jiwanya.Adapun org yang telah mengingkari risalahmu, mendustakan dakwahmu, dan tetap mengikut hawa nafsunya dan tuntutan iblis, pastilah mereka akan binasa menjalani hukuman yang Aku telah tentukan walau mereka berada di puncak gunung. Maka janganlah engkau menanyakan tentang sesuatu yang engkau belum ketahui”

Plus that time dgr Asma Ul Husna. its such a beauty….

Ya Allah, alhamdulillah, Syukur. Terima Kasih atas segalanya.

This could be the end of everything…

I walked across an empty land
I knew the pathway like the back of my hand
I felt the earth beneath my feet
Sat by the river and it made me complete

Oh simple thing, where have you gone?
I’m getting old and I need something to rely on
So tell me when you’re gonna let me in
I’m getting tired and I need somewhere to begin

I came across a fallen tree
I felt the branches of it looking at me
Is this the place we used to love?
Is this the place that I’ve been dreaming of?

Oh simple thing, where have you gone?
I’m getting old and I need something to rely on
So tell me when you’re gonna let me in
I’m getting tired and I need somewhere to begin

And if you have a minute, why don’t we go
Talk about it somewhere only we know?
This could be the end of everything
So why don’t we go somewhere only we know?
Somewhere only we know

Oh, this could be the end of everything
So why don’t we go somewhere only we know?

ps: My fav song.

He’s just not that into you..

Girls are taught a lot of stuff growing up: if a boy punches you he likes you, never try to trim your own bangs, and someday you will meet a wonderful guy and get your very own happy ending. every movie we see, every story we’re told implores us to wait for it: the third act twist, the unexpected declaration of love, the exception to the rule. but sometimes we’re so focused on finding our happy ending we don’t learn how to read the signs. how to tell the ones who want us from the ones who don’t, the ones who will stay and the ones who will leave. and maybe a happy ending doesn’t include a guy, maybe it’s you, on your own, picking up the pieces and starting over, freeing yourself up for something better in the future. maybe the happy ending is just moving on. or maybe the happy ending is this: knowing after all the unreturned phone calls and broken-hearts, through the blunders and misread signals, through all the pain and embarrassment… you never gave up hope.

Marimar?? Apakah?

Selalu dengar orang cakap marimar…tapi langsung tak tahu apekebenda ni…Rupanya..

Mexican telenovela..

ps: Dulu gila tengok telenovela lepas balik sekolah.. Lasurpadora, Betty La Fea..banyak lg. Arwah mak pun suka tengok…

Pakai pelekat ماليزيا kat telekung tak boleh?

Hehe..

Tadi dengar kat IKIM issue aurat and dia mention tentang hal telekung yang ada pelekat ماليزيا  di kepala masa solat jemaah. Katanya semasa Haji xapa tapi dah balik Malaysia, bukak lah pelekat tu sebab mengganggu jemaah lain, especially kt belakang. Tengah solat, dok tengok tu then otak mesti pikir  ” Oh acik ni baru balik mekah..bla bla” so orang solat tak khusyuk. Same goes to baju yang ada tulis “hari sukan sekolah…..” dan sebagainya lah..

Iyelah..memang..kalo ada tulisan kt depan/atas kepala mesti xkhusyuk punya.

Wallahualam.

ps: Salam Jummah. Saiyidul Aiyam.

You know what you can do instead of moping?

Actually i refer that to myself…..

I can plan/organize my life in a good way, but i didnt..Wanna know my dream-schedule?

5.30am Wake up and shower(everyone know how malas i was to shower)

Goes to masjid for Subuh prayer jemaah (everyday without no avail)

Balik at 6.30 paling awal, then go jog..Finish at 7.30, then cook utk bekal to work. 8.30 finish cook and ready for work. Bla bla..Balik kerja straight to masjid for maghrib prayers+isyak. Balik rumah.Do some lil stuff then tido at 12 paling lewat. For monday and tuesday can go mengaji at Putrajaya. Wednesday at Semenyih’s masjid ada kuliyah on hadis, 1st and 3rd Thursday kuliyyah fekah Ustaz Haron Din at Bangi. Otherwise, on Thursday pergi yasin at Semenyih’s masjid. Friday i regard as my reward night where i can stay at home/go out. hehe..so do weekend night. Boleh pula ya mcmtu..

The Subuh prayer didnt happen…yet and the kelas mengaji. Pernah pergi tapi bukan tahun ni..Aishhh wakey wakey!!

Masa di makkah i had this strict schedule policy. here from my umrah notebook

5.30am Masjidil haram:Subuh

6.30am Breakfast at hotel

7-9am Rest at hotel

9.30-11am Masjidil haram:Tawaf sunat/solat2 sunat/solat qada

11-12.30 Masjidil haram:Mengaji al-Quran

12.30 Masjidil haram:Zohor

1.30 Lunch at hotel

2-3pm Masjidil haram:Tawaf sunat/solat2 sunat/solat qada

3-4pm Masjidil haram:Mengaji al-Quran

4pm Masjidil haram: Asar

4.30-5.30pm Masjidil haram:Tawaf sunat/solat2 sunat/solat qada

5.30-6.30 Masjidil haram:Mengaji al-Quran

6.30pm Masjidil haram: Maghrib

7-8pm Masjidil haram:Mengaji al-Quran

8pm Masjidil haram: Isyak

9pm Dinner at hotel

9.30-10.30 leisure2/rehat

11-2am Tidur

2.30-3.30am  Masjidil haram:Tawaf sunat/solat2 sunat/solat qada

3.30-5.30 Masjidil haram:Mengaji al-Quran

*yang tercatat adalah jadual. Ikut tak ikut tu lain cerita sebab banyak faktor2 mempengaruhi spt time org ajak gi shopping, terlajak tidur, dn sebagainya. hehe..Tapi seboleh2nya mmg ikut kecuali time pagi2 tu kdg2 ada gak bangun at 3am instead of 2.

Dearest, constellation.

Something to share about soal jawab agama

1. Boleh baca quran jika tak ada wudu’?..Jawapan : BOLEH Rujukan : http://yayasan-ilmu.blogspot.com/2011/02/wudu-bolehke-membaca-al-quran.html

2. Istirjak ketika mendapat musibah, setelah menyebut kalimah Istirjak tersebut (i.e. ‘Inna lillahi wa-inna ilaihir- rajinuna), kemudian berdoa pula memohon kpd Allah dgn kalimah ‘Allahumma-ajjurni fi musibati, wakhlif li khairan minha‘, supaya digantikan (compensate) dgn sesuatu yg lebih baik sebagai gantinya pula.InshaAllah Allah perkenankan seperti cerita dalam hadis on this link. http://yayasan-ilmu.blogspot.com/2011/04/kebaikan-mendapat-musibah.html

3. Org yg istiqamah dalam amalannya (spt berdoa, berzikir, membaca al-Quran, mengerjakan solat-solat sunat – ketika malam ataupun siang ) secara automatik jika ditakdirkan dia sakit atau bermusafir, tak dapat kerjakan spt biasa, maka Allah (a.w) memberikan ganjaran pahala seolah-olah dia kerjakan atau buat amalan soleh tersebut sebagaimana ketika kita sihat dan tidak sakit.http://yayasan-ilmu.blogspot.com/2011/04/keuntungan-beristiqamah-dalam-beramal.html

*Atas permintaan Rasulallah (s.a.w) siksaan atas segala dosa zaman akhir ini di akhirkan di akhirat, supaya mereka yg berdosa, ada masa untuk bertaubat

ps: terjumpa blog yg dok link ni terus banyak dapat ilmu. Alhamdulillah. terima kasih penulis blog. Semoga Allah sentiasa merahmati beliau.