Doa-doa dari Semanis Kurma


Semalam tengok Semanis Kurma, itu pun dah penghujung. Ustazah Siti Nor Bahyah kalau bagi ceramah mmg semangat kan..Hehe.. She gives speech dengan penuh perasaan ttg topik ‘Anak Tanggang’. Then ada pengongsian doa untuk dapat anak soleh/solehah

Surah As-Soffat Ayat 100

Surah Al-Imran Ayat 38

I really like part kongsi doa ni sebab sangat berguna kan.

Then masa google-google came across this doa

SURAH AL-ANBIYA’ AYAT 89

Terjemahan Dalam Bahasa Malaysia

Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi”.

Terjemahan Dalam Bahasa Inggeris
Tafsiran Abdullah Yusuf Ali
And (remember) Zakariya, when he cried to his Lord: “O my Lord! leave me not without offspring, though Thou art the best of inheritors.”

*It struck me sebab masa baca surah ni di masjidil haram tempoh hari..i came across this ayat and tergerak utk tengok tafsir and its about praying not to be alone. I did cried sebab tersentuh sangat..sebab macam ada kaitan.

*****************************************************
Di petik dari facebook Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood

Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood : Slm semua yg dsygi.Mlm ni ustzh & ustz crmh d Klj Unvrsiti Islm,Mlka.Esok pg reunion d Mktab Mhmud.Mlm esok crmah d krnval sg dua.dtglah ye.Brikut doa2 yg ustzh & ustz brikn d tv smlm.
1.Doa mendapat jodoh & keturunn yg baik.al-anbiya’ ayt 89.
2.Doa agar tenang akibat putus cinta/tunang/kasih. ar-raa’d ayt 39.
3.Doa pdinding diri dari sihir/ilmu hitam.albaqarah ayt 285-286.
4.Doa utk membatalkn sihir/ilmu hitam. yunus ayat 81-82.

Source

*Masa tengah miserable, i did amalkan doa di atas. Rasa goosebumps sangat sebab dulu selalu amalkan, sekarang tak lagi sebab rasa dah ok. Tapi lately i feel benda tu datang balik la. MashaAllah..Apa nak buat.. I did dreamt benda bukan-bukan yang tak perlu. Rasa sangat terganggu. Pagi tadi nak baca surah Al-kahf pun tak dapat habiskan..kenapa..

 

 

3 responses to this post.

  1. sy pun tgk semanis kurma, mohon diri mnjdi manis semnis itu….

    Reply

  2. Posted by nughol on April 1, 2011 at 2:58 pm

    puan shikin: hehehe inshaAllah.kangen lah sama kamu!

    Reply

  3. Posted by ani on April 28, 2011 at 4:02 pm

    tolong emailkan kepada saya doa ringan jodoh (surah-surah dari al quran yang disiarkan dalam rancangan semanis kurma pada 28/04/2011)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: