bacalah! 1


Some of the things i wanted to share of semalam’s ceramah Ustaz Haron Din

1. Bacalah Al-Quran sebelum ia diangkat naik

MashaAllah, rasa sangat takot dengar ayat ni sebab kita tak tahu bila ia akan diangkat naik. boleh jadi esok, atau kejap lgai je kan..iaitu sebelum kiamat berlaku, Al Quran akan diangkat naik dulu.

Al Quran akan diangkat secara sekaligus ke langit di waktu malam dan bunyinya sewaktu peristiwa itu berlaku macam deruan lebah. Tiada lagi tulisan di dalam mushaf, sampaikan titik pada huruf ba, ta ke ya, tiada satu pun yang akan tertinggal lagi di bumi ini. Al Quran bukan sahaja akan terangkat dalam bentuk tulisan, malah Allah juga akan mengangkat Al Quran dari dada-dada orang Islam yang menghafalnya.
Mereka ini akan terasa seperti ‘ada benda’ yang pernah mereka baca tapi mereka tidak mampu membacanya lagi kerana semuanya sudah hilang dari ingatan. Jika semua ini berlaku, ini bermakna kiamat sudah tersangat dekat. Jadi, sebelum peristiwa ini berlaku, eloklah kita hargai Al Quran yang Allah turunkan untuk kita ini dengan rajin-rajin membacanya, mendalami maksudnya dan yang terlebih penting lagi, mengamalkan segala suruhannya serta menjauhi larangannya.
emm banyak lagi tapi tak ada masa nak type, nak pergi kerja.. Some of it are riba’, wakaf, hari kiamat dan doa.
cont on 9/4/2011
2. Riba and conventional bank issue
Ada pertanyaan ttg pinjaman bank utk beli rumah from islamic bank yang kalo kira..bayaran baliknya adalah lebih , compare to conventional bank..So this particular penanya tnya Ustaz is it riba. Baik pinjam kat bank konventional je kan..as if..Ok the answer is that..Kita beli rumah on 2011 harga 200k, habis bayar loan bank on 2026 xkan harga rumah tu sama lagi kan..so ia kira based on that nilai anggaran rumah pada akan dtg, tapi bukan lah exact.Ikut budi bicara bank itu jugak, and konsepnya bukan bunga as in conv.bank
ps: These all dalam slot Q&A, kalau kuliah nye sekarang tajuk Wakaf&Wasiat.
Yang khilaf dari sy sendiri, yang benar/baik dari Allah swt. Wallahu a’lam bissawab.
extra*
Some about sujud tilawah
Syaitan menangis semasa kita sujud. Diceritakan dalam hadith dari Abu Hurairah (r.a.): Ertinya “Apabila anak Adam membaca ayat sajdah, dan ia sujud, maka Syaitan akan melarikan dirinya serta menangis lalu berkata: celaka ia, diperintah untuk sujud lalu ia sujud, dan baginya Syurga, dan aku pernah disuruh sujud tapi aku enggan dan bagiku neraka” (Riwayat Muslim, Kitab al-Iman, no 133; dan Ibn Majah)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: