Movies : it may make or break you


Ewah tajuk….

Im kinda agree that Malaysian movie byk based on entertainment purpose. Kurang lah value (yg positif), bukan tak ada langsung.

Like…name one movie that truly got you touched and mcam soul feeder. I cant name any.

It struck sebab during Raya banyak movies on telly tapi cerita melayu are either hantu or lawak pelik (madu 4, buat kuih raya etc) or cerita sedih amatt lah (anak derhaka tak balik kampung, ibu merana). Tak ada lah yg buat kitakita  fikir..

…..actually i got no idea nak tulis…haha..i shouldnt write at first place kalau kurang idea.

Nak cakap lagi…ada cerita best on TvAlhijrah i watched – Emak Ingin Naik haji and Hayat…Good one..Crita camni la worth viewing. Aku mahu menangis tgk both movies.

Islamic Movies Reviews from Dr MAZA : http://drmaza.com/home/?p=1117

-nanti lah i sambung tulis..serious malas.

Emak Ingin Naik Haji

Kisah seorang emak yang hidup susah menjual kuih, tapi tekad tinggi untuk pergi haji..Anaknya, Zain is a painter whos helping her mom too..They work hard, but smtg happen (sebenarnya middle of story i xtgk tak tahu la kenapa) but this movie is really good I tengok ending. I cried. Zain handsome sangat.

Can you see the LOVE? Tengok gambar pun dah sedih.

It also gives the view of how rich and poor on aiming to go hajj. SOme of the quote :

“Sekarang uang emak ada lima juta, sudah nabung lima tahun. Kalau sekarang naik haji, ongkosnya tiga puluh juta, berapa tahun lagi ya, Zein?” Emak tengah mengkalkulasikan kesempatannya untuk beribadah haji. Umurnya kini sudah 61 tahun. Untuk beribadah haji tahun ini, butuh Rp 30 juta.

Kalau lima tahun bisa menabung Rp 5 juta, berarti butuh sekitar 25 tahun lagi agar uang Emak cukup. “Jadi naik hajinya umur 86 tahun ya, Zein, mudah-mudahan masih ada umur, ya,” ucap Emak. Zein, anak bungsunya, hanya termangu diam

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: