2012


So people are looking up for 2012 more than ever..

I have to work on the 31st of December tp on noon terus scoot over to nenek’s place sebab ada BBQ Party dgn whole family. We always did this and alhamdulillah for the rezqi Allah bagi pada my paksu. Paksu yang cover most of the kenduris. Menu wajib is lamb..I love lamb now..Dulu tak reti makan…Then i found this on 9gag saying

apologize for the inapprotiate watermark text from 9gag.well..its 9gag

Which happened to me quite a lot..Dulu i hate durian, satay, kacang hitam, lamb..but now i starting to like em all..Im getting olddd??I would say…matured. ;p

*zip it *Ok back to the intentional-post, not this this 9gag quote….

Earlier i found out ada banyak program new year…islamically. Whereas i memang dah made up my mind going to Masjid Wilayah for Karnival Mahabbah ikim.fm for the time slot qiam sampai dhuha. Sebab fikir memang tak sempat i nak join any program on new year’s eve sedangkan my family buat makan-makan. Program kat Masjid Shah Alam yang paling i nak pergi sekali sebab…….ada Ustaz NorHisham jadi imam for Maghrib prayers (suka cara penyampaiannya dlm Madrasah Akidah), ada Ustaz Azhar Idrus (i tak pernah attend his lecture considering ramaaai orang mention about him), plus ada Zizan, Ustaz Akhil Hayy, Sham Kamikaze…all those keyplayers la boleh kata in modern da’wah scene Malaysia.

Ni ada link of how the program kat Shah Alam goes.

Ada juga program kat Masjid KLCC sampai midnight. Most this info boleh dapat by LIKE this page on facebook–> Kuliah Di Tempat Anda. Tak begitu comprehensive, tapi membantu.

So i sleep first before going to Masjid Wilayah. Ada story behind why i wanted to go there sangat. On my tumblr, i always reblog anything yang ada good quotes, link and especially masjid/islamic architecture. I suka tengok beautiful masjid. And suddenly one fine morning i google ‘ masjid paling cantik di malaysia’ and the results were down to…Masjid Kristal, Masjid Wilayah, Masjid Besi, Masjid Kuala Kangsar…so i tengok yang paling dekat is Masjid Wilayah..i tak pernah pegi there so i googled the images..mashaAllah its so beautiful sbb architecture dia sama macam blue mosque Istanbul (which is i memang nak sangattt pergi)

blue mosque, istanbul

masjid wilayah persekutuan, jalan duta, KL

 

 

 

 

 

 

 

 

Cantik kan?

I pergi for the qiam at 3.30am tapi i lewat sikit sampai about 4am sebab salah masuk simpang..But mashaAllah, maybe Allah make it easy for me and cece sebab the qiamulail belum start lagi..About 4.30am baru start. .Then ada tahajjud, sunat hajat, zikr in every 2 rakaat interval and jemaah subuh. After subuh, ada tazkirah which is beautiful tapi i mengaku ada terlelap sikit. Oh..Then solat sunat israk and dhuha buat sendiri2. I baru tahu tentang solat sunat israk ni..iaitu you add up 16minutes of waktu syuruk dan boleh niat sekali dengan dhuha. Tapi i buat separately. And the imam quote this hadith

“Sesiapa menunaikan solat subuh berjemaah, kemudian duduk dan berzikir kepada Allah sehingga terbit matahari, kemudian dia solat dua rakaat, dia akan memperolehi pahala ibadah haji dan umrah, sempurna , sempurna dan sempurna”.

– (HR Tirmizi)

Truthfully i pernah tulis about this dalam entry ni tapi ya Allah i tak pernah pula nak solat sunat israk (shame of you). I just tak dapat figure why…Maybe ni Allah nak remind me of apa yg i pernah mention tapi tak amalkan. (Which comes to one event i nak cerita later)

And the imam keep on mentioning ” Terima kasih ya Allah engkau mentakdirkan aku di sini” which is memang apa what i feel..and mashaAllah so beautiful his ‘dua to ask Allah to take all the rahmah in the masjid to the people out there supaya semua dapat rahmat Allah. beautifullll..

About 9am, i keluar from masjid to breakfast..tapi beforehand mesti kena tunaikan hajat di hati….

I pergi dengan my cece shes sooo beautiful with purple telekung tapi tak load la gambar dalam ni..belum dapat consent nanti dia bising sebab dia orang IP & trademarks. ;p

Then off we go makan breakfast McD kat PJ Old Town..ya ya i know jauh entah la kenapa situ je i tau nak pergi plus boleh jumpa Aya, my friend. Then we chit-chatting sampai pukul 2.30pm…Lamanyaaaa i tak sedar pun. Me and cece stopped by Masjid Sultan Abd Aziz, Jalan Templer for Dzuhur. Masjid ni dekat2 rumah Hanan, boyfriend Aya so i memang selalu nampak, pernah lalu tapi tak penah masuk. Masjid ni pun cantikkk, bersih, mimbar cantik, i would say ahli kariah memang betul2 jaga this masjid. Maybe jugak demographicnya bagus. Good people around.

Then, pergi Amcorp Mall sebab nak pergi Popular bookstore. Me and cece nak cari some islamic resources book. I myself baru nak sign up card member Popular sebab i byk pergi this bookstore compare to others and selalu dia bagi terus 10% off kadang2 sampai 25% so i rasa worth it..Here i found one makcik yang tegur i belajar dekat mana..Kalau i pakai jubah orang mesti anggap i budak U lagi..Masa kt Makkah dulu pun macamtu..I better with jubah i guess..younger😀..Then i borak dengan this makcik about book and stuff…and then dia sempat pesan lagi..” Jangan beli and baca sahaja, yang penting amalkan”….which struck to me big time..Yeass…yang penting AMALkan…Apa guna baca buku 10-20 buah tapi tak amal….ilmu itu tak berguna kalau tak amal..Which comes to the part about solat sunat israk tadi.

yada..yada..then lepas maghrib baru nak balik..then i stopped by Masjid Albukhary dekat Jalan hang Tuah. I pernah solat kat sini and its soo serene sebab its white and ada white long curtain high ceiling..Sempat berjemaah isyak.

So there goes my 1st day of 2012. Alhamdulillah ya Allah.

ps : Strive to go masjid hopping lagi..Seronok.

found this good link about hadith..A hadith a day keep my ignorance away.

I taknak azam besar2 sgt, takot tak tercapai..So 1st quater i nak solat awal waktu, fahami each bacaan solat and find new job.

pss : I was thinking…..being living in Klang valley is a bless…i dapat pergi banyak majlis ilmu (if i want to)..and being a single woman is a bless ( i can go whenever i want to tanpa fikir byk, tp dengan izin Ayah lah), and having a good friend yang nak bersama-sama doing this…is a bless.🙂

4 responses to this post.

  1. wow this Masjid hopping activity is really cool! can i join????

    hehe

    Reply

  2. Posted by nughol on January 4, 2012 at 2:23 am

    hi…its really cool..i even ada plan to make this more interesting..we can blog about it, record our journey n share..jom join..nanti ada next trip i let u know ok..sebab lps ni nak pergi masjid area putrajaya pula sbb my friend tak pernah pg masjid besi..i let u know!🙂

    Reply

  3. Tak ajak! hehe.. i was working on that day pun..

    Reply

  4. Posted by nughol on January 4, 2012 at 8:59 am

    Zu!!! that day Im having some time with cece because of smtg she mention to me earlier….hey, im a playgirl remember??hahaha…fret not..jom nanti kita pergi sama2..okay.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: